Kieti bičai


Režisierius Shane Black
Vaidina Russell Crowe, Ryan Gosling, Kim Basinger, Matt Bomer
2016, JAV, D. Britanija, 116 min.


„Kietų bičų“ kūrėjų intencijos nostalgijos bare – akivaizdžios, tačiau negaliu įvertinti, ar jiems pavyko perteikti kažkurio (matyt, 8-ojo) dešimtmečio Amerikos madą, kino filmų stilistiką ar grafikos dizainą. Tai, žinoma, mano bėda, daliai skaitytojų šis detektyvas gali pakutenti atmintį ir sukelti jei ne bangą, tai bent purslus endorfinų, prisimenant legendinius to laiko filmus. O man, kuris 8-ajame dešimtmetyje nebuvo gimęs, maža to – nebuvo gimęs Los Andžele, nostalgijos kortą, savotišką filmo kozirį, atmušė mano paties kontekstas.

 

Nuo to atsiribojus (vadinasi, neieškant praeities refleksijoje papildomos prasmės ir/ar malonumo), „Kieti bičai“ tėra smagi kriminalinė komedija, kurios veikėjai dėvi spalvingesnes ir labiau platėjančias kelnes nei šiais laikais įprasta. Negana to – automobiliai labai dideli, kampuoti ir įspūdingi. Tai filmui suteikia malonaus žavesio.

Žavesio nestinga ir pagrindiniams personažams, kuriuos nerūpestingai suvaidino Russellas Crow ir Ryanas Goslingas.

Vienas jų – stiprus, protingas ir įžvalgus, o kitas – mėgstantis išgerti mergišius, kuris, tiesa, pabaigoje, pasakoms būdingu stiliumi, pasirodo galįs daugiau, nei manė žiūrovai ir jo duktė. Akivaizdu, kuris kurį suvaidino.

Šie du vaikinai įsipainioja į labai sudėtingą ir šiam žanrui nemaloniai per painią istoriją. Atvirai sakant, kas įvyko, nelabai supratau, kažkur kažkas kažkaip kažką – pamatė, persekiojo, – o minėti vaikinai bandė išsiaiškinti, patekdami į daugybę absurdiškų situacijų.

Viena iš jų tokia: detektyvai bando kažką išsiaiškinti vakarėlyje. Jame, šalia kitų pramogų, yra didelis akvariumas, kuriame žiūrovus linksmina undinėmis apsirengusios merginos. Mergišius ir dėl savo būdo, ir dėl to, kad išgėrė, atsiduria baseine, sukeldamas kolegos nuostabą. Tarp jų vyksta toks dialogas:

– Tu buvai baseine?
– Taip.
– O kam?
– Reikėjo apklausti undines! O ką tu veikei, kol aš dirbau?
Turiu prisipažinti, šios scenos taip tiksliai neprisiminiau, nors iš pateiktos citatos toks įspūdis gali susidaryti. Tiesiog dar kartą peržiūrėjau tą epizodą ir stabdydamas nurašiau dialogą.