Didysis meistras
(Yi dai zong shi)


Reisierius Wong Kar-wai | Vaidina Tony Leung Chiu Wai, Zhang Ziyi, Chang Chen

2013, Honkongas, Kinija, 122 min. 


Kovindrama. Tai tikriausiai turjo bti Wong Kar-Wai’aus meils laikas kung fu. Meils laikas apie meil, nes kung fu iame filme – ne tik kovos menas, bet ir savotikas myljimasis, aktas, kuriame du mons ireikia giliausius savo jausmus. Ir akimirkomis, kai koja plastikai traiko snaiges ir lengvai tarsi porolonsminga prieininko koj, atrodo, kad stebime aistr, taiau jnetrukus nutraukia lozungai ir sentimentalus poetizmas. Reisierius pradeda badyti teksttarp eilui.

„Didysis meistras“ tampo irovpo anrus be jokios prasms. Atrodo, kad stebime kino poezij, galime nustoti skaittitrus, taiau tuomet pagrindiniai veikjai gauna Mao Zedongo iraikir rėžia knors apie pasaul. Vliau tai virsta istoriniu filmu su pernelyg isamiu kontekstu ir itin specifiniais, kone dokumentiniais intarpais apie kovos meno tradicijRytuose, ir visa tai atmieta ymiaisiais Wong Kar-Wai’aus sultinimais, stringanios kameros judesiais.

„Didysis meistras“ pasakoja apie Bruce’o Lee mokytojIp Manir jo likim. Tai – sudtinga biografija, nes jsaisto gilios Rytir kovos meno tradicijos bei istorija. Neinodamas to, irovas tik klaidioja informacijos gausybje, atsipalaiduodamas tik tuomet, kai veikjai ima „skraidyti“, t. y. kovoti.

Apie šį filmWong Kar-Wai’us prabilo dar priedeimt met. Kaip raoma internete, dl bega- linio io reisieriaus perfekcionizmo filmas pasiekdidiuosius ekranus tik iemet. Vien io filmo montaas truko daugiau nei metus. Taiau akivaizdu, kad sddamas prie montao stalo Wong Kar Wai’us tiesiog neinojo, kaip vientisistorijsuklijuoti tokikinematografinbeletristik. 

 

Per tuos deimt perfekcionizmo metbuvo sukurti du ir visai vykfilmai apie tpatasmen– „Ip Man“ (2008) ir „Ip Man 2“ (2010). Tai paprasti, nepretenzingi, Azija kvepiantys filmai. Jkon- tekste Wong Kar-Wai’aus bandymas atrodo tik vaikikas ir intelektualiai arogantikas vaipymasis.