Kodėl Spike’o Lee naujas HBO serialas vadinamas kontroversišku?

„Niujorko epicentrai 9/11 – 2021 ½“, rež. Spike Lee
„Niujorko epicentrai 9/11 – 2021 ½“, rež. Spike Lee
Naujasis HBO serialas „Niujorko epicentrai 9/11 – 2021 ½“ („NYC Epicenters 9/11-2021½“) buvo permontuotas kilus pasipiktinimui dėl Rugsėjo 11-osios „tiesos skleidėjų“, tačiau nepasitikėjimo sistema atmosfera seriale išliko.
Spike’as Lee nuolat flirtuoja su kontroversija, ne vienas jo filmas yra įkvėpęs skandalą – „Elkis teisingai“ („Do the Right Thing“, 1989) supriešino savimi patenkintą Ameriką pavaizdavus neramumus didmiesčiuose, o „Juodajame bliuze“ („Mo’ Better Blues“, 1990) žydų klubų savininkai buvo apkaltinti antisemitizmu. Dabartinis Lee serialas, regis, panardino režisierių į tą patį karštą vandenį, kuris taip niekada ir neatvėso.
 
 
Neseniai „New York Times“ paskelbtame straipsnyje Lee sukėlė daug klausimų, nes kalbėjo apie savo skeptišką požiūrį į „oficialiąją istoriją“ apie 2001 m. rugsėjo 11-osios įvykius. Ketvirtoje serialo dalyje jis itin nukrypo į nepagrįstas teorijas ir pasitelkė konspirologų pamėgtą frazę, esą „reaktyvinis kuras negalėjo išlydyti pastatų plieninių sijų“. Visuomenėje kilo nemažas šurmulys, tad iš galutinio montažo išnyko apie trisdešimt minučių medžiagos su sąmokslininkų grupės „Architektai ir inžinieriai už 9/11 tiesą“ („Architects & Engineers for 9/11 Truth“) pasakojimais.
 
 
Nors kalbama, kad HBO vadovai galėjo daryti tam tikrą spaudimą, pats Spike’as Lee spaudai aiškino, kad savanoriškai nusprendė atsisakyti medžiagos ir pagarbiai prašė susilaikyti nuo vertinimų, kol žiūrovai pamatys galutinį serialo variantą.
 
 
Įžeidžiantis turinys buvo pašalintas, bet skeptiškas Lee požiūris išlieka akivaizdus, kad ir epizode, kai kalbinamasis užsimena, jog užgrobtas 93-iasis lėktuvo reisas sudužo Pensilvanijos laukuose, nes buvo numuštas, o ne dėl keleivių pasipriešinimo. Apskritai Lee pateikia daugybę priežasčių nepasitikėti valdžia ir jos pranešimais.
 
 
Jau kelis dešimtmečius pro Spike’o Lee akis neprasprūsta jokia neteisybė, kurią vykdo tiek valstybinės institucijos, tiek privatūs subjektai, pradedant policijos žiaurumu ir baigiant seksualiniu išnaudojimu Bažnyčioje. Naujausiame seriale Lee gavo daugiau laisvės dėl jo trukmės, tad dar detaliau ėmėsi tyrinėti Rugsėjo 11-osios ir COVID-19 sukeltas krizes.
 
Tačiau Lee palieka ir daug vietos pozityvioms istorijoms, nemažai dėmesio skirdamas negirdėtiems pasakojimams apie paprastų žmonių didvyriškus poelgius katastrofų akivaizdoje. Lee mini vardus ir rodo veidus ne tik išgyvenusiųjų, bet ir neišgyvenusiųjų, kad atkreiptų dėmesį į tikrus žmones, nesusiaurindamas jų iki statistinių duomenų, kuriais jie dažnai paverčiami.
 
 
 
Parengė Ilona Vitkauskaitė